Brug de rigtige filtyper i Fronter

I princippet kan man uploade alle slags dokumenter til Fronter. Det er dog ikke alle slags filer der er lige hensigtsmæssige på en læringsplatform som Fronter. Der er flere hensyn at tage.

 • Da Fronter er et webbaseret system, så er det uhensigtsmæssigt at uploade store filer (det tager lang tid at uploade dem og lang tid for dem der skal hente dem)
 • De fleste dokumenter på læringsplatformen er endelige dokumenter der ikke skal ændres. Derfor bør de "låses", det gøres lettest ved at lave dem til PDF
 • Vi må gå ud fra at dokumenter på Fronter helst skal kunne læses af så mange som muligt (alle kan hente en gratis PDF Reader)
 • Videoer på Fronter fungerer bare ikke særlig godt. Dels fylder de forfærdelig meget og så er det bøvlet at få videoerne inde fra Fronter afspillet. Læg dem på webservices der duer til videostreaming (Google Docs, Youtube, Vimeo, Screencast ol.)
 • Mobil adgang bliver mere og mere efterspurgt. Ved at bruge hensigtsmæssige filtyper, kan man gøre det muligt at læse/opleve indhold fra Fronter på mobile enheder

Der er selvfølgelig flere forskellige opfattelser af dette, men prøv lige at overveje det.

PDF

PDF

PDF står for portable document format (transportabelt dokumentformat). Det transportable skal opfattes på den måde, at PDF filer kan bruges på næsten alle mulige computertyper uanset hvilket styresystem der er tale om og de fleste bærbare enheder (smartphones og tablets). Et PDF dokument er faktisk en udskrift som ikke når frem til printeren, men gemmes som en fil. På den måde låses formatteringen, så dokumentet altis ser ud som om det var på papir. Man kan selvfølgelig sagtens printe det på papir, men det går jo fint at læse det på skærmen. En stor fordel ved PDF er at dokumenterne ikke fylder så meget, det er let at søge i dem, PDF kan læses i et gratis program - Acrobat Reader, man kan lave notater i dokumentet som andre kan se og meget meget mere.

 • Brug PDF så ofte det lader sig gøre.
 • Alt hvad man laver i Microsoft Office kan gemmes som PDF
 • Alt hvad man har på Google Docs, kan downloades som PDF
 • På en Mac kan man gemme alt hvad der kan printes - som PDF
 • Der findes programmer til Windows, som kan lave det samme trick som Mac har indbygget

Power Point

Power Point

Når man taler om præsentationer, så er det næsten altid Powerpoint der er tale om. Det er utroligt hvad man kan lave i Powerpoint. Fantastisk opsætning af siderne, flot grafik, mulighed for animationer og meget mere. Jeg anbefaler alligevel at man gemmer sin powerpointpræsentation som PDF, hvis den ikke indholder multimedieindhold eller animationer. Hvorfor nu det? Jo hvis du giver en powerpointdokument til andre, så kan de arbejde videre i det og dermed ændre det. Selvfølgelig kan det jo være det der er meningen, men hvis man har lavet en præsentation der er "færdig", så er der en vis sikkerhed ved at gemme den som PDF - så er den låst.

Er der multimedieindhold, lyd video ol., så foreslår jeg at den gemmes som en film og lægges på en videostreamingtjeneste.

Word (tekstbehandling)

Word (tekstbehandling)

Der er ingen tvivl om at Microsoft Word er det mest udbredte tekstbehandlingsprogram. Det er et rigtig godt program, omend det er de færreste der har brug for alle de muligheder der er i Word. Skal andre skrive videre i dit worddokument, så er det ok at lægge det på Fronter, men er det et færdigt domument, så gem det som PDF. Vælger du at lave PDF, så husk at gemme orginalen (kildedokumentet), hvis du skal bruge det igen og evt. lave en ændring.

Lydfiler

Lydfiler

Der er rigtig mange forskelige lydformater. Det er ganske forvirrende - hvad skal man vælge?. Lyd som er optaget i høj kvalitet fylder rigtig meget. Så kan man komprimere lydfilen, så den fylder mindre og kun mister  lidt af sin lydkvalitet. Når en lydfil skal på en webbaseret tjeneste, så bør man altid komprimere den. Det ubetingede mest anvendelige format er MP3. Her høj kvalitet og en lille fil. Der er mulighed for at vælge højere eller lavere kvalitet - hvad man vælger afhænger af situationen. Et meget langt foredrag (1 - 2 timer) vil under alle omstændigheder fylde meget, så her kan det være en god idé at vælge mono og en lidt lavere kvalitet. Er der tale om et kortere musikindslag, så vælg stereo og lidt højere kvalitet. Er der tale om en lydfil der skal redigeres senere, så er det vigtigt at have høj kvalitet.

Der er mange programmer der kan konvertere forskelige lydformater om til MP3. Mange digitale optagere, kan også gemme i MP3.

MP3 kan høres på næsten alle computere og mobile enheder.

Videofiler

Videofiler

Hvilke filformat man skal vælge til sine videoer er ikke så let at afgøre. Der er så mange forhold der spiller ind. Lad os se på nogle af dem.

 • Kvalitet - jo højere kvalitet jo størrer fil
 • Skal videoen streames eller downloades
 • Hvis videoen skal kunne ses på en iPad ell. iPhone, må det ikke være en flashfil (SWF ell. F4V)

Hvis man konverterer sin færdige video til mp4 ell. m4v - så kan den afspilles på næsten alle computere el. bærbare enheder. De kan også uploades til videotjenester.

Hvis man arbejder med video på en Windowscomputer, så vil man ofte ende med en WMV fil. Det er et ganske godt filformat, med høj kvalitet. Desværre er det ikke alle computere og bærbare enheder der kan klare WMV, så der må en konvertering til. Programmet Handbrake, som findes til både Windows og Mac, klarer næsten alle konverteringsopgaver.

Nå, vi må se om ikke vi kan lave nogle fornuftige anbefalinger.

 • Skal videoen uploades til Youtube, så betyder det ikke så meget hvilket format den har. Youtube klarer det meste og laver det om til noget der kan bruges på alle enheder. Det eneste du skal tænke på er hvilken kvalitet du vil have. Høj kvalitet (HD) fylder meget, men er ikke noget problem når først videoen er på Youtube. De fleste kan kun uploade max 15. minutters video på Youtube. Når du har mange videoer, så kan du uploade videoer på mere end 15 min. Youtube er den bedste videostreamingtjeneste. Husk på at det er muligt at lægge videoer på Youtube som kun kan ses af folk der har linket til dem. Videoerne kan ikke søges frem - hverken på Google el. Youtube.  Konklusionen må være: skal din video på Youtube, så betyder filformatet ikke noget - det klarer Youtube selv.
 • Skal din video på Google Docs, så betyder filformatet heller ikke rigtig noget. Du skal huske på at videoer der er lagt på Google Docs, virker næsten som om det var på Youtube - bortset fra at du ikke kan se videoerne på iPad ell. iPhone (øv øv - det kan være at det bliver ændret i fremtiden). Hvis du har en video på Google Docs, så kan du selv bestemme hvem der må se den.
 • Skal du lægge din video på en podcasttjeneste, så andre kan abonnere på kanalen og hente podcasts, så er det mp4 ell. m4v du skal bruge. Alle andre formater vil give problemer. Når nogen henter din video som podcast, så kan de jo se den/dem offline. Det er en rigtig god ting - se evt .denne vejledning om hvordan man sætter sin egen podcastkanal op: Podcasting med Blogger.
 • Små SWF filer kan med held uploades til Fronter. En SWF fil kan umiddelbart afspilles i en webbrowser og vil derfor virke i Fronter. Et program som Jing laver SWF, så hvis du laver små instruktionsvideoer, så læg dem bare på Fronter. SWF kan ikke uploades til "rigtige videostreamingservices".
 • MOV er et meget anvendt videoformat. Det er ofte MOV der kommer fra små videokameraer eller digitale kameraer, som også kan optage video. MOV kan bruges næsten alle steder eller konverteres til mp4/m4v. Hvis det kniber med at afspille MOV på en windowscomputer, så kan den konverteres med Handbrake eller også kan du bare installere Quicktime (gratis program). Som regel kan MOV redigeres i Windows Live Movie Maker. - Læs mere om Handbrake her...

 

Vejledning lavet af Poul Erik Løvskov - University College Sjælland - 2012