Optageudstyr

Gem alt om at bruge en eventuelt indbyget mikrofon i computeren. Det giver en dårlig lydkvalitet og ofter er der en masse generende støj. Der er flere forskellige måder at tilslutte lydudstyr til en computer - det beskriver jeg nærmere her.

Analog digital konverter

Analog digital konverter

Hvis man har et analogt lydsignal, så er man nødt til at få det konverteret til et digitalt signal inden det kan komme ind i en computer. Eksempler på analoge signaler: Lyden fra en almindelig mikrofonmixer, signalet fra en radio - båndoptager - cd afspiller. Med andre ord de fleste af de lydsignaler vi har med at gøre - de er beregnede for at blive videreforarbejdet af en forstærker/højttaler - det er de analoge signaler. Der findes en masse forskellige analog til digital konvertere. Prisen varierer rigtig meget. Her viser jeg en rigtig god model som ikke koster så meget. Behringer UCA202 U-Control til ca. kr. 200,00. Kan fås i de fleste størrer musikforretninger. Hvis man er meget lydinteresseret så findes der modeller til flere tusinde kroner, men den viste klarer de fleste behov når vi skal optage tale og lidt musik på en computer.

Mixer

Mixer

Hvis man benytter en traditionel mikrofon, kræver den at man tilslutter den til en mixer. På den måde bliver man i stand til at foretage lidt lydkorrektioner under indspilningen - styrke - panorering og lidt tonekontrol. Man kan også kontrollytte via et par hovedtelefoner eller højttalere. Hvis man har mulighed for det er det én af de bedste måder at optage stemmer/musik på. Den viste mixer er en meget lille en til ca. kr. 300,00 - det findes i alle prislejer og man kan jo f.eks. benytte en som har flere mikrofonindgange. Kig i en musikforretning eller på nettet for mere info.

For at en sådan almindelig analog mixer kan tilsluttes til en computer, skal man have en analog til digital konverter.

Lydudstyr med usb interface

Lydudstyr med usb interface

Her vises en mikrofon af ganske god kvalitet. Det specielle ved denne mikrofon er at den kan tilsluttes direkte til en computer via et usb kabel. Der er også en udgang til en hovedtelefon, så man kan lytte med på hvad mikrofonen "kan høre". Hvor vi i eksemplet med mixeren kunne indstille forskellige ting (på mixeren), så er vi nødt til at lave indstillingerne på et optagelsesprogram på computeren. det går også helt fint, man skal bare lige have det lært.

Se mere om programmer til at optage med her:

Audacity

Hindenburg Jurnalist

Vejledning lavet af Poul Erik Løvskov - University College Sjælland - 2012