Mikrofoner

Der er rigtig mange mikrofonmodeller at vælge imellem. Nogle meget dyre, andre ganske billige. Det er vigtigt at finde en model der fungerer godt i den pågældende situation. Desværre er der så mange ting at tage hensyn til, at det er svært for de fleste at finde rundt i denne jungle. Jeg vil prøve at hjælpe lidt og give et par gode bud på mikrofoner der kan bruges til forskellige situationer. Vi starter med at se på de forskellige mikrofontyper. Fælles for dem alle så gælder det at de findes med forskellig følsomhed og retningskarakteristik. Det kommer vi tilbage til.

Dynamiske mikrofoner

Dynamiske mikrofoner

Rigtig mange mikrofoner - sikkert de fleste - er dynamiske mikrofoner. De kan give en rigtig god lyd, dog bør man tænke på, at de fleste dynamiske mikrofoner er beregnet til store lydtryk eller også skal de bruges tæt ved lydkilden. Det kendes sikkert bedst fra den måde de fleste rocksangere benytter sangmikrofoner på - helt tæt på munden. Skal man optage noget i omgivelser hvor der er en del støj - f.eks. fra en sportskamp, så er en dynamisk mikrofin et godt valg. Den undertrykker en hel del af den omgivende støj - især hvis den er retningsbestemt (nyrekarakteristik).

Kondensatormikrofoner

Kondensatormikrofoner

En kondensatormikrofon arbejder efter et helt andet princip. Den kræver en forstærkning inde i selve mikrofonen og dermed også strøm. Det kaldes ofte for phantompower. I de fleste situationer er kondensatormikrofoner mere følsommer og har et højere output end dynamiske mikrofoner. De findes med flere forskellige retningskarakteristikker f.eks.: ekstremt retningsbestemte (shutgun), retningsbestemte til optagelse i én retning eller med kuglekarakteristik (optager fra alle sider ligegodt).

Vælg en kondensatormikrofon til optagelse af menneskestemmer - vær opmærksom på at der skal være temmelig godt lyddæmpet i et lokale hvor du bruger kondensatormikrofoner.

Følsomhed

Retningskarakteristik

Retningskarakteristik

Vi har allerede været lidt inde på det før - retningsbestemt eller med kuglekarakteristik. Ovenfor kan du se diagrammet for en mikrofon med nyrekarakteristik. Det skal fortolkes på den måde at den optager mest lyd forfra og kun ganske lidt bagfra og fra siden. Bruges der en ultraretningsbestemt mikrofon (shutgun) er det vigtigt at den peger nøjagtigt på den person/lydkilder der skal optages.

Mange kondensatormikrofoner har en omskifter som gør det muligt at skifte mellem kugle- eller nyrekarakteristik.

Med normal tilslutning XLR

Med normal tilslutning XLR

Her er vist et standard XLR mikrofonkabel. De er som regel det man kalder balancerede. Et sådant balanceret mikrofonkabel, af god kvalitet, kan uden videre sende et mikrofonsignal mere end 100 meter uden at opsamle nævneværdig støj. Hvis man benytter traditionelle mikrofoner (altså uden USB), så sørg for at det bliver med XLR stik - det giver bedre tilslutning end jackstik.

Med USB interface

Med USB interface

Der er eftrhånden kommet mange gode mikrofoner som kan tilsluttes direkte til en computer via et USB stik. Det vil sige at mikrofonen har indbygget analog til digital konverter. Der er meget forskel på usb-mikrofoner, som der jo også er på traditionelle modeller, men der er rigtig mange gode modeller. Den her viste er én af de lidt dyrere modeller - Røde Podcaster. Det er en dynamisk mikrofon som kræver at man taler forholdsvis tæt på den - den laver en rigtig god lyd.

Gode usb mikrofoner fås til priser fra ca. kr. 450,- og op til et par tusinde kr.

Vejledning lavet af Poul Erik Løvskov - University College Sjælland - 2012